Esther's Gaucho Derby adventure 2021

500 km paardenrace door Patagonië

Bestemming: Mongolië

//players.brightcove.net/5104226627001/default_default/index.html?videoId=5368635034001

Mongolië staat bekend als een van de oudste landen ter wereld. Het land kent veel musea waar je o.a. dinosauriërfossielen kunt bewonderen. Het landschap is vooral heuvelachtig met steppegebieden, berggebieden en woestijnen. Het land kent bijna geen infrastructuur en daarom is het meest gebruikte vervoersmiddel het paard. De bevolking leeft veelal in tenten en heeft als voornaamste inkomstenbron de veeteelt. Overal rondom de tenten zie je kuddes met voornamelijk schapen. In het zuiden van Mongolië vind je de Gobi-woestijn met daarbij de Yoliin Am. Yoliin Am staat bekend als kloof waar het hele jaar door meters dik ijs te vinden is. De populairste sport in Mongolië is het worstelen.

Voor de ‘gouden eeuw’ van Mongolië gaan we terug naar de 13e eeuw toen Chinggis Khaan een gigantisch Euraziatisch rijk wist te veroveren. Na zijn dood in brak het rijk op  en ontstonden er een aantal invloedrijke staten in het grondgebied op de steppe. Aan het einde van de 17e eeuw kwam Mongolië onder Chinees bewind. In 1911 werd Mongolië onafhankelijk, maar had een beperkte autonomie tot 1919, waar het wederom onder Chinees bestuur kwam. De Mongoolse Revolutie van 1921 zorgde ervoor dat de Chineese dominantie en communistisch regime vertrokken. The Mongolian People’s Republic regeert sinds 1924 over de steppe.

Officiële naam: Mongolië
Continent: Azië
Oppervlakte: 1.564.116 km²
Hoofdstad: Ulaanbaatar (Ulan Bator)
Landcode: MN, MNG
Inwoneraantal: 2.754.685 inwoners (2010)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 4.374 m (Hüjtenpiek)
Afstand (Amsterdam – Ulaanbaatar): 6.674 km

cropped-mongolia-tn.jpg

Geografie

Mongolië ligt in Centraal-Azië, tussen Siberië in het noorden en China in het zuiden en vormt onderdeel van de gelijknamige geografische regio (Groot-)Mongolië. De totale lengte van de landgrenzen bedraagt 8.114 km, waarvan 4.673 km met China en 3.441 km met Rusland. Omdat het ver van zee ligt, heeft het een extreem landklimaat. De winters kunnen lang en koud zijn, met veel sneeuw. De zomers zijn kort en heet.

Mongolië bestaat grotendeels uit hoogvlakte, waarvan de hoogte varieert van 1.000 tot 2.000 meter. Het noorden en westen is grotendeels bergachtig. De bergketen Altaj in het westen loopt door in Siberië. Hier zijn de hoogste bergen te vinden. Op het drielandenpunt van Mongolië, Rusland en China ligt de Tavan Bogd die met 4.374 m het hoogste punt van Mongolië vormt. Het zuidelijke deel bestaat uit de Gobi-woestijn, die doorloopt in China.

De rivieren in de noordelijke helft van het land monden uit in de Noordelijke IJszee en de Grote Oceaan. De rivieren in de zuidelijke helft vallen droog in de Gobi of monden uit in zoutmeren.

Bronnen:

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: